Tour de France - pre gurmánov

/uploads/covery_2019/tour_de_france.jpg Najfotografovanejšia pamiatka vo Francúzsku. Po Eiffelovke samozrejme. Na koňoch popred Le Mont-Saint-Michel? Na tomto zájazde je viacero možností. Ak Vás tento región chytil za srdce a ste golfista tak si treba program o deň predĺžiť a zahrať si t
Destinácia: Francúzsko
Kód zájazdu: 1333912
Cena od: 2 013 €
Príplatky od: 266 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

17.04.2025 8 dní First Minute 2 145 € +266 € odlet: Viedeň letecká
25.04.2025 8 dní First Minute 2 288 € +266 € odlet: Viedeň letecká
13.06.2025 8 dní First Minute 2 288 € +266 € odlet: Viedeň letecká
21.06.2025 8 dní First Minute 2 231 € +266 € odlet: Viedeň letecká
19.07.2025 8 dní First Minute 2 190 € +266 € odlet: Viedeň letecká
27.07.2025 8 dní First Minute 2 190 € +266 € odlet: Viedeň letecká
25.08.2025 8 dní First Minute 2 013 € +266 € odlet: Viedeň letecká
02.09.2025 8 dní First Minute 2 116 € +266 € odlet: Viedeň letecká
23.09.2025 8 dní First Minute 2 116 € +266 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Šampanské, koňak, víno, cider, kalvados – Normandia, Bretónsko, Akvitánia. Jedinečný okruh časťami Francúzska, ktoré by mu ani nemali patriť. Hrdé, nezávislé regióny bohaté na históriu a predovšetkým raj kvalitnej gastronómie. Zistíme, ako správne kupovať šampanské, rozoznáme „fejky“, ochutnáme stáročiami overené recepty v malebnom kúte Európy, s ktorým sa v každodennom živote stretávame každý deň. Naučte sa niečo nové.

1. deň:
Prílet do Francúzska. Krátky cca 2-hodinový presun na východ, vnoríme sa do oblasti Champagne. Prvá cesta bude smerovať do malebnej dedinky nad vinohradmi, HAUTVILLERS. Tu už ochutnáme prvé pravé domáce šampanské od lokálnych producentov. Prejdeme sa na miestach, kde svoj život prežil Dom Pérignon, benediktínsky opát, ktorému sa vznik Champagne pripisuje. Bol slepý? Bol to on, kto vymyslel košíček na zátkovanie Champagne? Každopádne, skrotil Diablovo víno, kde príchodom jari prichádzali vinárstva reťazovými výbuchmi až o 90% svojej produkcie. Kostol s hrobom slávneho mnícha. Mestečko EPERNAY a centrum šampusov. Aký je rozdiel medzi pravým Champagne a sektom? Túto značku obľubovala už Madame de Pompadour a preferoval Napoleon Bonaparte. Prezrieme si luxusné zámocké priestory plné čerstvých kvetov a starých obrazov predkov. Prehliadka tých najväčších pivníc sveta s profesionálnym sprievodcom a nakoniec ochutnávka. Už viete, ako funguje méthode champenoise v praxi a že Champagne treba kupovať vo fľašiach Magnum. Poprechádzame sa po Avenue de Champagne, kde je vraj viac bohatstva, než pod Wall Street. Večer máte možnosť objednať si prvé kulinárske špeciality.

2. deň:
Presun do Normandie, krajiny Vikingov a CAEN, stredovekého mesta Viliama Dobyvateľa. Zachovalé hradby, nádherné Abbaye aux hommes na konci pešej zóny, prvý domáci cider a barikový calvados, morský prístav v strede Francúzka pre jachty. Už tu ochutnáte prvé čerstvé ustrice?

3. deň:
Privstaneme si a tak ako spojenci si zopakujeme vylodenie na OMAHA BEACH. Čaká nás dlhý, náročný a nádherný deň. Rozsiahle pláže, nemecké bunkre, cintorín amerických vojakov a história 2. svetovej vojny na Pointe de Huc. Presun cez zelenú krajinu s pasúcimi sa obrovskými kravami a jablkovými sadmi. Tu sa nachádza oblasť Calvadosu a vyrába sa známy syr camembert. Mt. SAINT MICHEL je druhou najnavštevovanejšou pamiatkou celého Francúzska a pod ochranou UNESCO. Kedysi sa sem dalo dostať len počas odlivu, keďže rekordný, až 15-metrový príliv príjazdovú cestu úplne zalieval. Dnes sa do fotogenického opátstva na skalnatom ostrove dostaneme po moste špeciálnym autobusom a následne už budeme stúpať úzkymi uličkami a kľukatými schodmi až k patrónovi opátstva, archanjelovi Michalovi. Odlíšite jeho románsku časť od gotickej? Prechádzky opátstvom – pevnosťou, ktorú počas storočnej vojny Angličania ani raz nedobyli. Kuchyňa s gigantickými komínmi, tajná knižnica, cintorín či rajská záhrada so stĺporadím. Množstvo obchodíkov, reštaurácií, tradičné opátske keksíky či prvé bretónske pásikavé tričká. Hodinový presun smer SAINT MALO. Prekrižujeme najdlhšiu rieku Francúzska Loiru a sme tam, v meste korzárov, ktoré Vám vyrazí dych. Saint Maleo je pomenované po mníchovi z Walesu v 6. storočí, kamenné, ohradené vysokými múrmi a tak málo navštevované... Jacques Cartier práve odtiaľto v roku 1534 objavil Kanadu a lode obchodníkov a pirátov zo Saint Malo plávali do Indie, Číny a Afriky. Bohatstvo zacítite aj v architektúre. Porozprávame si o Nantskom edikte a o Henrichovi IV. V gastronómii zasa prítomnosť mora. Atlantik je na morské špeciality lepší než Stredozemné more! Mušle na smotane, homáre, či čerstvé ustrice? Množstvo reštaurácií za mestskými hradbami láka. Aj tu máme svojho favorita. Tu ochutnáte tie najlepšie palacinky na svete. Odporúčame so slaným karamelom.

4. deň:
BRETÓNSKO. Mysleli ste si, že Francúzsko poznáte? Bretónsko je absolútne iné, exotické, mystické, keltské. Čiernobiela zástava, vlastný jazyk, história samostatnej krajiny a vojvodstva, drsné podnebie, krásna príroda, iná strava, úžasní ľudia. Naučíme Vás aj podľa auta rozoznávať Bretóncov. Bretónsky vidiek, kamenné domy s bridlicovými strechami, stovky križujúcich sa cestičiek. Úžasná romantika. Keltské rozprávky a kultúra, čary vraj fungujú dodnes. Legendy o kráľovi Artušovi, Lancelotovi, čarodejníkovi Merlinovi a lesných vílach, ktoré ste doteraz spájali iba s Britániou. Brocéliande je tajomným lesom, kde žijú netvory a stromy boli zasadené ešte rytiermi Rádu okrúhleho stola. Ak nám Merlin neposvieti na cestu, iste zablúdime. Stovky menhírov staré ako egyptské pyramídy. Ako len mohli tie obrovské kamene postaviť? Zastávka v dedinke Paimpoint, v ktorej akoby sa zastavil čas. Úchvatný obchodík s ručne šitými bábikami, domácim kalvadosom a karamelkami. Malá krčma s bretónskym pivom Duchesse Anne a domáca reštaurácia s povestnými brochettami. Poobedný presun do La Rochelle. Večera v prístave. Milovníci morských plodov si tu dôjdu na svoje.

5. deň:
LA ROCHELLE: Traja mušketieri a kardinál Richelieu. Vždy rebelujúci prístav v Biskajskom zálive. História starých Galov a Rimanov. Najkrajšia radnica najväčšej krajiny západnej Európy, Quai Duperré, veže brániace vstup do prístavu. Najdôležitejšie mesto na dlhom atlantickom pobreží pre protestantov a templárov. Odtiaľto vyplávalo 18 templárskych lodí s veľkým pokladom. Tu zapustil korene kalvinizmus a hrdé mesto sa stalo baštou hugenotov. Počas plavby na divoký ostrovček Ile d´Aix s rozlohou iba 129 hektárov oboplávame pevnosť Boyard, známu z televíznych šou. Pocit na ostrovčeku je iný. Prejdeme si ostrov na bicykli (nenáročná, krásna trasa – stále po rovine!) a ochutnáme dary mora. Ustricová farma a ochutnávka priamo po vylovení. Alebo dáte prednosť steaku z koňa, či overenej prímorskej klasike, ktorú už tak dobre poznáte? Príjemný obed po cyklovýlete padne vhod. (Ostrov vrele odporúčame, kto však nebude mať chuť sa zúčastniť fakultatívneho výletu v hodnote 25 eur, deň môže stráviť v samotnom meste s množstvom vynikajúcich reštaurácii).

6. deň:
Po hotelových raňajkách sa poprechádzame po kľukatých uličkách mesta, pozrieme si kostol, ktorý dobili, vypálili a jeho zvonica predsa stále stojí. Vyjdeme na jednu z mestských veží a pozrieme si mesto z miesta, z ktorého skáču skokani pri adrenalínových pretekoch Red Bull. Odvážili by ste sa skočiť i Vy? Krátky presun do mestečka COGNAC: O tomto mestečku ste určite počuli. Položené na pútnickej ceste do Santiago de Compostella a na rieke Charente, je obkrúžené vinohradmi, ktoré dávajú šesť kvalít hrozna. V zámočkoch tu sídlia firmy ako Hennessy, Martell, Otard, Camus, Rémy Martin a pod. My navštívime tu najstaršiu! S profesionálnym sprievodcom, enológom si ukážeme typy viníc, ako sa koňak páli, akou alchýmiou je namiešanie toho pravého moku, kde zreje. V pivniciach budeme dýchať anjelský podiel, ktorého každoročne unikne za desiatky miliónov. Nakoniec nás čaká ochutnávka a cca 3 hodinový presun do BORDEAUX. Večerná prechádzka mestom.

7. deň:
Sme v oblasti, odkiaľ pochádza D’Artagnan, Cyrano a vraj aj najlepšie francúzske veľké a silné vína. Prehliadka a ochutnávka v najlepších vinohradoch Francúzska. Ťažké rozhodovanie. Dáte si k vínu foie gras (kačacia pečeň), delikatesu, ktorá pochádza práve odtiaľto? Alebo preferujete kozie syry, teľaciu pečienku a na záver armagnac, ktorý je doma tiež tu, na juhozápade? Návrat do mesta, Námestie de la Comédie, očarujúca katedrála sv. Andreja s 321 schodmi do veže , stredoveké brány do mesta, pulzujúce nábrežie rieky Garonne s najväčším vodným zrkadlom na svete, najkrajšie a najväčšie námestie Európy, Fontána slobody a mnoho ďalšieho. Voľný program na nákupy a ochutnávky vín. Ako čerešnička na gurmánskej torte bude odporúčaná reštaurácia s degustačným menu, ktoré bude tým správnym vyvrcholením cesty. Prečo ku každému chodu dostávate lyžičku?

8. deň:
Doobeda rozlúčka s Bordeaux, ovešaní darčekmi s plnými chuťovými pohárikmi mierime domov. Objavili sme nepoznaný kút Európy.

Generované systémom ProfiTour